Alles over Papendrecht...

Column

Hier vind je de column van Herman Nieuwstraten.

Herman is echtgenoot, vader van drie zoons en opi van een kleinzoon en drie kleindochters.

Geboren Dordtenaar, maar al meer dan 30 jaar Papendrechter. Creatief mensenmens, betrokken en sociaal.

Kan vreemd lopen in een mensenleven, van ondernemer in het kappersvak, regioadviseur  bij Stichting MEE tot raadslid, wethouder sociaal en lid van het Drechtstedenbestuur. Aanspreekbaar en betrokken bij iedereen, maar speciaal bij mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.Scholendorp (vrijdag 9 december 2016)

Afbeelding bij Column: Scholendorp

Ik moet het toegeven het heeft wat te lang geduurd voor ik weer aan een column toe gekomen ben.
Maar ja, waar haal je inspiratie vandaan, vooral als je iets wil schrijven over een gebeurtenis in het meestal rustige Papendrecht.
Die Dordtse columnist, Kees Thies die heeft het maar makkelijk, in Dordrecht gebeurt altijd wel iets.
Nu weer een oud-wethouder die ook iets te maken had met ToBe en voor zijn werkzaamheden eerst 3500 Euro kreeg en een jaar later 10.000 Euro. Die bij het onderzoek naar het faillissement van ToBe niet wilde meewerken, want volgens hem waren er geheime afspraken gemaakt en geheim is geheim. Maar als dat zo is, zou onze wethouder dan ook weten van die geheime afspraken?

Maar nu heb ik het over Dordrecht en ik zou het over de inspiratie hebben uit Papendrecht om een column mee vol te schrijven. Zo nu en dan gebeurt er natuurlijk wel wat, een duur marktplein waar we, ondanks dat we daar toch wel trots op mogen zijn.
Een wat duur uitgevallen Gemeentehuis, volgens een aantal inwoners, maar na 20 jaar was het toch echt nodig en er komen echt nergens gouden kranen. Gewoon aangepast aan de tijd en Arbo, technisch weer zo dat er onder goede en veilige omstandigheden gewerkt kan worden. En natuurlijk niet vergeten na 15 jaar nam burgemeester Kees de Bruin afscheid, een tijdperk werd afgesloten.
Als de ene burgemeester afscheid neemt, treedt er een andere burgemeester aan. Uit Strijen kwam Aart-Jan Moerkerke en hoor ik positieve berichten over zijn eerste tijd als nieuwe burgemeester. Verder kabbelt het leven zo maar rustig door, beetje ophef over een voetgangersbrug die weg zou moeten en het onderhoud van grijs en groen.

Hier zou mijn column dan ook eindigen, ware het niet dat er sinds enige tijd onder inwoners en ook in de gemeenteraad toch enige ophef is ontstaan. Onze middelbare scholen hebben een onderwijsvisie geschreven en willen gaan samenwerken. Nou prima, als dat het onderwijs ten goede komt, wat is er dan op tegen, niet veel zou je denken, behalve dan dat het alleen maar kan, als er een kleinschalig scholendorp gebouwd gaat worden. De kosten worden geschat op 40 tot 50 miljoen, daar valt de verbouwing van het gemeentehuis bij in het niet en ook ons nieuwe marktplein.

Natuurlijk moet ons onderwijs up-to-date zijn en hebben leerlingen recht op een veilig en modern onderkomen.
Nu vraagt u zich af, wat zeur je dan, geld lenen is goedkoop met deze lage rente en misschien kan je milieuneutraal bouwen.
Moet nog wel even een punt maken, want waar bouw je een kleinschalig scholendorp voor ongeveer 3000 leerlingen? Juist u raad het goed dat doen we in het Oostpolderpark of misschien in het van der Palmpad.

De ideale lokatie zou toch zijn het Oostpolderpark, paar bomen weg en bouwen maar, u zult begrijpen daar zijn de bewoners van de Oostpolder niet blij mee. Bouwen op het van der Palmpad stuit weer op bezwaren van de bewoners in die omgeving, tja.. en wat is dan wijsheid? En juist hier wil het college een onderzoek naar doen, wat is de beste lokatie om een kleinschalig scholendorp te bouwen, als de uitkomst er is, mag de gemeenteraad een keus maken. U begrijpt, als je voor de Oostpolder kiest, dan zijn ze daar niet blij en kiezen voor het van der Palmpad geeft daar weer geen blije gezichten.

Je zal maar raadslid zijn in het altijd zo rustige Papendrecht.